бездимен


бездимен
smokeless
бездимен барут smokeless powder
* * *
бездѝмен,
прил., -на, -но, -ни smokeless; fume-free; fumeless.
* * *
fumeless
* * *
1. smokeless 2. БЕЗДИМЕН барут smokeless powder

Български-английски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • нитроцелулоза — (грч. nitron, лат. cella клетка) хем. бела, лесно запална влакнеста маса (целулозен нитрат) служи за производство на колоиди, целулоид, филмски ленти, лепила и бездимен барут …   Macedonian dictionary

  • пироксилин — (грч. pyr, xylon дрво) хем. експлозивна материја што се добива со обработка на целулозата со азотна киселина се употребува за минирање и за добивање на бездимен барут …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.